Woongebouw Parkzicht
Nieuw Gent is een sociale woonwijk achter de Zwijnaardse Steenweg. Het masterplan van De Nijl Architecten voor de revitalisatie biedt een ruimtelijk kader voor stapsgewijze vervangbouw, betere publieke ruimte, nieuwe voorzieningen en verbindingen.
Zes van de acht hoogbouwstroken worden vervangen door open bouwblokken, met laagbouw aan de straat en torens in het park. Zo krijgt de Kikvorsstraat, tot nu genegeerd door de hoogbouw, een straatkarakter. Het park wordt vergroot, vernieuwd en aangesloten op de straat. Waardevolle elementen als het brede doorgaande pad en de meeste bomen blijven bewaard; in de loop der jaren toegevoegde programmadelen als moestuinen of een voetbalkooi krijgen opnieuw een plek.
Rondom het Rerum Novarumplein en de Steenweg wordt de overmaatse en onderbenutte open ruimte gearticuleerd met punctuele inbreidingen en meer zichtbare voorzieningen. Zo wordt de verbinding van de omliggende wijk met die voorzieningen, de nieuwe woningen en het park versterkt.
Sociaal woongebouw Parkzicht
Het woongebouw Parkzicht is een van de eerste architectuurprojecten dat in het kader van de revitalisatie van Nieuw Gent is opgeleverd, samen met een klein woongebouw op de hoek van de Kikvorsstraat. Een derde gebouw is in aanbouw, met het vierde wordt binnenkort gestart. Deze projecten zijn onderdeel van het masterplan Nieuw Gent, dat we eerder samen met De Smet Vermeulen architecten en Tractebel hebben gemaakt.
Het gebouw Parkzicht bindt twee kleine voorzieningengebouwen samen en vormt de overgang tussen het stadsweefsel rondom het Rerum Novarumplein en het park. De architectuur ondersteunt deze stedenbouwkundige werking. Er is onderscheid gemaakt tussen een vlak basement van 3 bouwlagen (schaal stadsweefsel) en een bovenbouw van 5 bouwlagen met penanten. Aan de stadskant is het middendeel teruggelegd en opengewerkt met passerelles en trappenhuizen op de binnenhoeken, waardoor een klein voorplein ontstaat. Vanaf dit voorplein kom je in een entreegebied met twee stijgpunten en doorlopen naar het park.
Per stijgpunt liggen twee appartementen op de kop en twee aan de passerelle. De helft van de woningen is aangepast voor mindervalidenen en is net wat groter. De passerelle verbindt de stijgpunten, zodat elke woning met twee liften bereikbaar is. De appartementen hebben lange zichtlijnen. De woonkamers zijn ruim, met de keuken in een nis, gekoppeld aan een beschutte buitenruimte. Langs de passerelles is een glazuursteen toegepast, evenals in de meer besloten loggia's op de eerste 3 bouwlagen.
Oplevering | 2024 |
Opdrachtgever | Thuispunt Gent |
Fotograaf | Dennis de Smet |